Om allt mellan himmel o helvete. Mitt liv men sett från den ljusa sidan

Uppfostringsmetoden är mkt kärlek med gränser!!

Det var lite oansvarigt av mig kanske att inte läsa på mer än vad jag gjort innan jag skaffade Shabba men det finns ju de som inte läser en endaste bok om hur det är att ha barn o ändå skaffar de dem!! En del har ifrågasatt om jag verkligen är mogen för att skaffa hund o hur ska man veta det innan?! Jag tänker inte lämna bort honom!! En del kommentatorer inne på vovve.se hånade mig istället för att ge mig konkreta råd. Sånt gillas inte. Har man inget konkret att säga kan man lika gärna vara tyst!! Både positiv o negativ kritik välkomnas för hur skall man annars lära sig?! De som kommenterat här har gett mig tips o råd iaf. Det uppskattas!  Vad man än får för problem går de att lösa så länge inte hunden har några psykiska problem. Det är min inställning till det hela.  Likaså agar man ju inte barn så varför skall man behöva slå ett djur?!

Shabba är jätteduktig o väldigt mån om att vara ”till lags”. När vi möter andra personer med eller utan hund, han ser en fågel mm mm o han börjar morra o skälla säger jag åt honom att sitta still o inte skälla för det är inget farligt alt. jättespännande (ja han tycker ju det 🙂 men hur kul är det med en hund som börjar jaga fåglar i parti o minut). Jag ställer mig nära honom så att han har den tryggheten. För det allra mesta går det jättebra o då får han belöning i form av godis o mkt kel o kanske en liten bustund.

De två gånger vi varit vid Stureforsbadet har det gått bra. Första gången gnydde o skällde han i några minuter men han vande sig fort att det var mkt  liv o rörelse omkring han. Jag skall träna mer sånt för nu har jag ju hur mkt tid somhelst när jag har semester. Har tänkt åka med honom till en hundgård sen en två ggr i veckan men det får vänta tills han tagit vaccinationerna mot valpsjuka färdigt.

Igår lämnade jag honom ensam hemma i 20 minuter. Stod utanför dörren o lyssnade några minuter o det var tyst. När jag kom tillbaka gjorde jag samma sak. Det var fortfarande tyst. Hur det var däremellan vet jag inte men jag antar att det gick bra. Har bara lämnat honom ensam i några minuter innan dess. Kanske en 5 min när jag gått ut med soporna.

Att han håller på o bits kanske beror mkt på att han är valp o det kliar i tänderna. Jag fyar honom inte men däremot tar jag bort honom från stället o säger till. Han är ju snart där igen så det är tur att man är envis. När han biter mig fick jag ett jättebra tips av Ninz att köra ner ett finger i halsen på honom så att han får en kräkreflex varje gång han bits.

Både igårkväll o idag ignorerade jag att han tar kopplet i munnen för jag har kommit fram till att han tycker det är kul. Det blir väl lite som en dragkampslek när jag säger till o försöker ta ifrån honom kopplet. När  han hade det i munnen kastade jag inga pinnar éller nåt däremot när han släppte det.  Och så berömde jag honom givetvis.

När han springer o hämtar grejer som han inte ska ha o han vägrar att släppa dem så kastar jag iväg en av hans leksaker om han inte släpper när jag säger till. Det lurar honom att släppa det andra. Jag leker lite med honom o leksaken då för att visa att den är OK att ha. Tills igår har jag nog inte varit jättekonsekvent med det men nu är jag det.

Allt detta kanske ändras med åldern. Han är 9 veckor nu men jag hoppas att det håller i sig! Ska anmäla både mig o barnen till en valpkurs så att vi drar åt samma håll. Och så får jag jobba på att vara ännu mer konsekvent. Om det var rätt eller fel av mig att skaffa hund kommer tiden utvisa men jag tror på det iaf o det är ju det viktigaste.

Annonser

29 svar

 1. Gun

  Tråkigt med såna människor. Varför inte tipsa och hjälpa istället? Du vill ju verkligen lära dig.

  7 juli, 2011 kl. 12:17

 2. Jo

  Skvallerträning är kanon, det tycker jag verkligen att du skall lära Shabba. Det är effektivt och som sagt gör hundägandet mycket lätt. Båda mina hundar ”skvallrar” och dom ser ju oftast saker mycket snabbare än vad vi gör. Jag vet inte vilken barbro du menar om det är barbra på tv, så rekomenderar jag att du inte lyssnar ett dugg på vad hon säger eller gör raka motsatsen. Quickfix Barbro eller tant genväg är ingen bra hundtränare. Visst hon löser problemen för att det skall bli bra tv men de programment inte visar är alla andra fel beteende hunden får efter henne träning. Nej lägg en bra grund, lär honom inkallning och att ”skvallra”. Jag läste länken om ensamhetsträning den var också väldigt väldigt bra om du gör som de står där kommer du inte få några problem men Shabba är nog fortfarande lite för liten för de.

  3 juli, 2011 kl. 07:30

 3. Det är med hundar som med barn – 15-20 års dygnet-runt-passning – men roligt är det.

  Jag har själv haft en långhårig dvärgtax Tessan – som blev 17 år LivsErfaren – innan det var dags att avsluta den samlevnaden.

  Barnen andas fortfarande – trots att jag gravt felfostrade dom – under de ca 20 år som dom stod ut med att bo hemma. Fem barnbarn har det blivit också.

  Hade jag kunnat vrida klockan tillbaka – så hade jag istället för att fostra barnen – LÄRT mig av barnen = låtit barnen fostra mig ❗

  Taxen Tessan blev det åt hållet så med – därför att taxar är hart när ”ouppfostringsbara”.

  Ha mååånga fina år med hunden ❗

  3 juli, 2011 kl. 09:40

 4. jo

  Det låter ju som att det går kanon bra för er! Va duktig du är.
  Nej man blir aldrig fulllärd desutom rekomenderar alla olika ”skolor”, det är bara att hitta sin egen väg och göra det man answer bäst för sig och sin hund!
  Ps: Jag ser ingenting när jag skriver kommentarer, texten är svart och bakgrunden är svart, det är därför det blir kenpigt ibland i mina kommentarer.ds

  Kämpa på, du äär kanon!

  3 juli, 2011 kl. 09:33

 5. Jag tycker att du är urduktig med Shabba! 😀

  Kram!

  2 juli, 2011 kl. 06:05

 6. Tror Du har mer jobb med Barnen än vad Du får med vovven!
  🙂

  2 juli, 2011 kl. 05:28

 7. Anonym

  Härligt att du ”erkänner” att du är ny i hundvärlden =) Alla var vi nybörjare nångång. Jag köpte en 10 veckors rottweilerhane med sociala problem som första hund, jag har honom kvar och han har lärt mig otroligt mycket.
  Visst kan det vara dumt att inte läsa på och utbilda sig innan man skaffar hund, det är många som borde göra det. Men när man , som i ditt fall, ber om råd och tips så är det underbart.

  Som någon skrev Eva Bodfäldt´s bok kontaktkontraktet är bra , även Mickie Gustavsson´s bok om valpen .. Boken ALLA borde läsa när man har valp!! Jag önskar jag hade läst min innan min hund kom ur valpstadiet.

  Lycka till. Själv skriver jag blogg om mina hundars liv och träning , allt från trick till social träning till framtida tävlingar.

  http://www.xzanna.blogg.se

  2 juli, 2011 kl. 05:25

  • Sandra: Tacck för tipsen

   2 juli, 2011 kl. 10:48

  • Sandra: Tacck för tipsen

   2 juli, 2011 kl. 10:48

 8. Ja hmm fingrar i halsen låter lite väl sisådär att göra MEN, en tumme lätt tryck UNDER tungan, uppskattas INTE och 99% tar dom bort munnen, varge gång på alla mina valpar som jag har haft har jag gjort så på och det FUNKAR, för ”mig” =D =).
  Vovve.se och andra forum, många vågar säga vad dom tycker bakom en dator, oftast är det så =) men jag öppnade ett forum för 2 år nått sånt och tjejerna där är hela härligt =) http://hundforumet.dogboard.net/ är länken =) schyssta medlemmar och härliga skoj. Men bara så då vet…

  Jag har aldrig läst nån bok för att skaffa barn… det har inte intresserat mig, däremot läste jag graviditets böcker, det var intressant =).
  Aldrig har jag läst böcker om hundar eller djur heller, observerar hur dom gör själva, följer magkänslan och det blir oftast ok.

  Vi hade en schäfer tik på 17 månader, som var totalt sönder, hon fick jag lov att lämna tillbaka, kissa på sig om jag bad henne gå ner från soffan… rädd som en hare, sånt kan jag inte ha med 4 barn, och det visste dom innan hon kom.
  Hoppas du får en bra dag i alla fall =) kram

  2 juli, 2011 kl. 03:10

 9. Kerstin

  Måste ge dig denna läsningen som jag tycker är bäst. Från borzoi på vovve.
  Lite långt men mkt läsvärt.
  http://vovve.net/Rastplatsen/display_message.asp?mid=3499567

  2 juli, 2011 kl. 01:32

  • Kerstin: Tack för tipset. Det var nyttig läsning

   2 juli, 2011 kl. 11:04

 10. Kerstin

  Hej igen. Jag tycker det är jättebra om du kör med byteshandel. Har han något han inte får ha lockar du med något tillåtet, sen kan man lägga in loss i samma ögonblick han släpper. Däremot är 20 minuter alldeles för lång tid att lämna ensam. Även om det gick bra denna gången kan det stå dig dyrt i framtiden. Nu är det minuter som gäller. Gå inte för fort fram för det straffar sig sen. Bitandet kommer att upphöra med tiden. Passa på att bara lära känna varann o ta det lugnt han är ju jätteliten ännu.

  2 juli, 2011 kl. 01:16

  • Kerstin: Tack för din input

   2 juli, 2011 kl. 11:06

 11. Jag tycker det låter som om du är rätt så bra förberedd ändå. Man kan inte läsa på om allt eftersom alla hundar och hundägare är annorlunda. Man ska hitta ett sätt som passar för båda. Det är så man förstår varandra efter ett tag..
  Men valpkurs rekommenderar jag ändå.
  Några aktiveringstips är att gömma godis och hunden får leta. Kan behövas visa lite vart godisarna finns i början för att den lille ska fatta galoppen..
  Köp en liten aktiveringsboll (med ett hål i) där du kan lägga i lite gottigt som vovven ska få ur genom att rulla bollen.
  Att bara träna sitt, ligg, rulla, dansa och såna saker är aktivering det med. Annars fungerar det bra med kel och pussar med 🙂

  Kramisar

  2 juli, 2011 kl. 12:28

  • Sussi: En aktiveringsboll måste jag köpa. Verkar som en bra grej

   2 juli, 2011 kl. 11:05

 12. Jag är säker på att du är riktigt duktig med Shabba. Alla lär vi oss hela tiden och ingen kan allt från början. Huvudsaken är att man gör sitt bästa och vill lära sig mer. Och det syns långa vägar att du gör och vill just detta.
  Kram.

  2 juli, 2011 kl. 12:22

 13. Jag såg inte tråden på vovve (är ju medlem där också) men jag tycker du verkar duktig på det du skriver här. Angående att bita i kopplet så är det ofta sånt som växer bort när dom blir lite äldre. Mary var helt tokig på att bita i dvärghundarnas koppel när hon var mindre. Inte så bra, för redan som valp var hon ju mycket större än dom så dom flög som vantar när hon ryckte tag. Jag försökte en gång att säga ifrån på skarpen och bli förbannad, men det ballade bara ur med att hon försökte bita mej i näsan! Sen löste jag iaf problemet genom att ta med en apportbock på promenaden som hon kunde bära omkring på. Då fick hon nånting att göra med munnen istället för att bita. Så småningom kunde jag ta bort apportbocken igen och hon gick fint ändå. Nu kan det hända nån enstaka gång att hon vill dra i dvärghundarnas koppel, och då säger jag till med ett lugnt ”nej”, och hon släpper. Så det har varit lite en mognadsgrej för hennes del, att kunna låta kopplen vara ifred.

  2 juli, 2011 kl. 10:44

 14. Som en annan nämnt tycker jag du skall börja med skvallerträning. Slå upp det på nätet. Sen att du ignorerar när han biter i kopplet är bra. Och när det gäller bitandet(på människa) så finns det många olika metoder, allt från att ställa sig upp och yla, stoppa en leksak i munnen eller gå därifrån en stund. Min unghund var ett riktigt bitmonster som valp, han var riktigt jobbig! Vi provade det mesta men inget funkade särskilt bra, men det går över. Han har slutat att bitas för länge sen!

  2 juli, 2011 kl. 10:43

  • Dessi o Teddie: Jag tror att jag mest kommer köra med ”Nej” o ibland när det går för vilt till att stoppa ner ett finger på´n

   2 juli, 2011 kl. 11:06

 15. Trist med folk som enbart vill såra/förstöra :/

  2 juli, 2011 kl. 10:35

 16. kerstin

  Hej Jag tycker du ska börja skvallerträna. Hade en omplacering som stack på allt hundar, katter, bilar, cyklar, människor ja allt. Började med det och nu är han lös jämt dyker det upp något stannar han o tar kontakt med mig. Det absolut bästa jag gjort. Eva bodfäldts bok Kontaktkontraktet är jättebra o där står om just skvallerträning.
  http://evabodfaldt.com/artikelsida.asp?intArticleID=9

  2 juli, 2011 kl. 10:31

  • kerstin: Tack. Det ska jag göra. Det är ju bra om de är där man tänkt sig 🙂

   2 juli, 2011 kl. 10:35

 17. Godmorgon på dig hundägare!
  Inte ska du väl köra ner ett finger i halsen på honom när han bits i denna åldern.

  Alla hundar bits lite extra just då och det är NU man kan använda sig av ordet Nej, ett ord som du aldrig ska använda annars till hunden.
  Visst gör det ont att få de små vassa tänderna från valpen runt sin hand … ha haha. Hundar är fantastiska.

  Han kommer också att bita i en massa olika saker just nu, gör han det så ger du honom en leksak eller ett tuggben så fort han biter i något.

  Det är mycket jobb att ha en hund! Ha en bra lördag!

  2 juli, 2011 kl. 10:30

 18. Emma

  Ang. att sticka ett finger i halsen, var försiktig för det finns en hel del ömtåliga delar i valpens hals. Jag hade hellre rekommenderat att bara helt tyst sticka en leksak eller tuggben till hunden i stället för att visa vad den får tugga på.
  Alternativt om du avbryter hunden, belöna då den avbryter beteendet så det blir en positiv upplevelse istället för en negativ.

  2 juli, 2011 kl. 10:30

  • Emma: Tack. Det ska jag tänka på

   2 juli, 2011 kl. 10:42

 19. Du är inte oansvarig på något sätt! Du är jätte jätte bra med din hund, inget tu tal om det & att människor hånar en när man ber om hjälp, det tycker jag säger mer om dem. ALLA har vi varit barn i början, nåde den som säger något annat. Bita/nafsa i händerna gör alla valpar, det gäller bara att hitta rätt knapp på vad just din hund inte tycker om när ni ”ger” tillbaka. Mina valpar tyckte inte om när det kom ner ett finger i halsen. Jag kunde ganska så fort se ett resultat. Vovve öppnade munnen å så såg man di små hjärncellerna -Näää, det när vill jag inte ha i min mun äckligt *s* När du får tid, åk förbi ett zoo å köp ändbitar till tjurmuskeln, det brukar ligga ganska så många i påsen. Dem är lagom ”små” och vovve blir sysselsatt länge (nå, ett bra tag ivf). Som jag sa tidigare, du jobbar jätte fint med Shabba, glöm inte det!

  En stor kram till dig & fortsätt med det bra arbete du gör!

  2 juli, 2011 kl. 10:08

  • Ninz: Tack så mkt. Jag har kört lite med ditt trick o han verkar inte uppskatta det 🙂

   2 juli, 2011 kl. 10:22

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s