Recept
Parmesanbakad kyckling av Cannoli
Denna rätt får starta vår Nya rätter-vecka denna gång. Kyckling är både gott, nyttigt och billigt och parmesan är bara så gott så detta borde bli en hit! Till tänker vi äta potatisgratäng. En mumsig lördagsmiddag helt enkelt !
4 pers:
- 4 kycklingfiléer
- 4 skivor formfranska
- riven parmesan
- 4 msk hackad persilja
- salt, peppar
Sätt på ugnen på 225 grader. Smula formfranskorna och hacka persiljan. Blanda alla ingredienser utom kycklingen i en skål. Ta riven parmesan efter tycke, det är bara att ösa på . Bryn kycklingen några minuter på varje sida i lite olja eller smör/margarin. Lägg dom sedan i en ugnssäker form och fördela ostblandningen ovanpå. Tillaga i ugnen i ca 15-20 minuter. Hur enkelt och gott låter inte det? Och då vi ska äta potatisgratäng till så tycker inte jag det behövs någon sås, men vill ni hellre ha något annat till, t.ex rostad potatis så tror jag champinjonsås passar jättebra till!
Sussi´s Fläskfilégratäng a´la chilli
Ingredienser:
1 fläskfilé
3 dl paprika&Chilli creme fraishe
1 burk majs
1 gul lök
3 dl mjölk
1 klyfta vitlök
1 krm Svartpeppar
3 dl riven ost
Gör så här:
1. Skär köttet i ca 1 cm skivor.
Stek inte köttet helt klart. Bara någon minut per sida så det får en fin stekyta och lägg det sen i en ugnsfast form.
2. Blanda creme fraishe, majs, den hackade löken, mjölk, den pressade vitlöken och svartpepparn i en kastrull. Låt puttra några minuter.
3. Red såsen så den blir lite tjockare. Jag använde Maizena..
4. Häll den redda såsen över köttet och strö på den rivna osten.
5. Grädda mitt i ugnen ca 25-30 min. Eller tills osten fått fin färg.
Vi åt med ris och sallad till..
…………………………………………………………………………………
Kyckling o currypaj
Detta behövs:2,5 dl vetemjöl
100 g margarin
2 msk kallt vatten
1 purjolök
200g champinjoner (jag tog kantareller denna gång)
1 paprika i valfri färg
Smör att steka i
1,5 tsk curry
1 msk vetemjöl
3 dl grädde
salt o peppar
1 grillad kyckling
1 banan
2 dl riven ost
•Kör vetemjöl och margarin till en deg i matberedaren.Tillsätt vattnet och kör degen i ytterligare några sekunder.Tryck ut degen i en pajform och låt den vila kallt i minst 30 minuter.
•Förgrädda i 10 minuter i 225°C.
•Skär purjolöken och champinjonerna/kantarellerna i fina skivor.Skär paprikan i bitar.Fräs grönsakerna i margarin i en kastrull.Strö på curry och låt puttra på nåra minuter.Pudra på vetemjöl och rör med en trägaffel.Späd på med grädde och låt stuvningen koka i 5 minuter.Smaka av med salt och peppar.
•Rensa kycklingen.Dela stora kycklingbitar i mindre bitar.Lägg kycklingen i pajformen.Häll på stuvningen.Skiva bananen och lägg på skivorna ovanpå stuvningen.Täck med ost.
•Grädda pajen tills osten smält och fått färg. Ca 10 minuter.
-………………………………………………………………………
Sussies Scones
Alla mina scones recept suger men nu ska jag prova detta recept som jag fått av Sussi. Så nu ska barnen få scones o mjölk till mellis idag. Man måste ju kunna byta ut halva mängden vetemjöl till grahamsmjöl, eller?? 
7-8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
100g smör
1 tsk salt
3 dl mjölk
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Blanda i smöret så det blir en grynig massa.
Häll i mjölken och rör tills det blir en deg.
Dela degen i åtta lika stora delar. Tryck ut på bakplåtsklädd plåt (ca 7-10 cm stora).
Nagga med gaffel.
Grädda mitt i ugnen ca 10-15 min.. Klart
Bilden är på Susses scones eller om hon tagit en snygg bild på internet
……………………………………………………………………………..
Sussies fläskfilegratäng
1 fläskfilé
6 dl ört cremem fraishe (om du inte tycker det är tillräckligt med vätska går det att blanda ut med milda mat eller nåt)
2 vitlöksklyftor
1 burk skivade champinjoner
1 liten burk ananasringar
Riven ost
Gör så här..
Skiva filén i ca 1 cm tjocka skivar. Stek dom inte helt färdiga. Lägg dom utspritt i en ugnsform. Lägg på ananasringarna. Stek svampen. Blanda ihop resten av ingredienserna med svampen i stekpannan eller en kastrull och värm på. Blanda i den pressade vitlöken. Krydda efter tycke och smak. Häll över blandningen över fläskfilén och strö på den rivna osten. Grädda i 225 grader tills osten fått fin färg (ca 25-35 min).
Soffie Propps Moussekladdkaka

Den här goda kakan bjöd jag på igår.Mums va god den var och rejält kladdig mmmm.
150gr margarin
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
Smält margarinet i en kastrull,dra sedan kastrullen från plattan.
Rör i socker,kakao,vaniljsocker
rör i ett ägg i taget
ha sist i mjölet
bred ut smeten på en smord bröad form med löstagbar kant,
jag hade min i en liten låg plåt går även att ha i en pajform
grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter 175 grader kakan ska vara lös i mitten
Moussen:
2 dl vispgrädde
2 ägg
2msk socker
200gram hackad choklad jag hade dajm choklad men gillar man mörk choklad går det lika bra det
vispa grädden luftigt.
vispa ägg och socker luftigt i en annan bunke
smält chokladen i vattenbad
vänd ner chokladen i äggsmeten och sist ner grädden.
Bred moussen över den svalnade kakan och in i kylen minst 1 timme innan servering.
Jättesmarrig räksallad!
Stek lite skalade räkor (helst färska) i 3-4 pressade vitlöksklyftor i några min på svag värme. Du kan ha olivolja om du vill. Själv kör jag med en blandning av olivolja o smör för det blir finare stekyta på ffa kött.
*Din favoritsallad. Själv är jag tillräckligt slö för att köpa färdigskuren blandad sallad ( ICAs spröda salladsmix)
*Skivad gurka o tomater
*Färska champinjoner i skivor
*4-5 färska sparrisstänger
*Lite majs på burk
*1/4 rödlök ungefär ( o eftersom jag är galen i parmesanost har jag även det i)
BLANDA
*2 hårdkokta ägg i klyftor o lite sparristoppar överst. Vitlöksdressing o en varm baguette m. västerbottenost till är inte fel..
Millas Krämig köttfärsgratäng
Krämigare köttfärsgratäng får man leta efter. En garanterad vardagsfavorit!
4 port
500g Köttfärs
1 Hackad gul lök
1,5dl Creme fraiche
1dl Tomatpuré
Salt & Peppar
Paprikapulver
Timjan
2dl Keso
Ostsås:
2dl Grädde
1dl Creme fraiche
2dl riven ost, gärna med mycket smak
Salt & Peppar
Ev. en skvätt citronsaft
Bryn köttfärsen. Låt löken steka med en kort stund så den blir mjuk. Blanda i creme fraiche och tomatpuré. Smaka av med salt, peppar, paprikapulver och lite timjan.
Ostsås: Koka upp grädde och creme fraiche. Häll i osten under omrörning. Rör tills all ost har smält. Smaka av med salt och peppar. Skvätt i lite citronsaft om du önskar aningen syra.
Blanda köttfärsen med keson och lägg i en ugnsfastform. Häll över ostsåsen. Grädda i 200 grader i ca 15min, eller tills gratängen fått fin färg
………………………………………………………………………………….
Millas Färilakyckling toppad med fetaost
En av mina absoluta favoriter! Finns inte Färilaskinka i charken hos dig, ta någon annan, smakrik och god skinka.
3-4 port
2 Kycklingfiléer
10st Cocktailtomater
1hg Färilaskinka (smakrik, rökig skinka)
2dl Grädde
Ca 100g Fetaost
Färsk basilika eller timjan
Skär kycklingfiléerna i bitar. Stek dessa i en gryta så att de får fin färg. Hacka skinkan och låt den steka med en stund. Häll sedan över grädden. Låt det hela koka på låg värme i cirka tio minuter. Halvera cocktailtomaterna. Ha i dessa tillsammans med de färska örterna i slutet av kokningen.
Smula över fetaosten vid servering.
Matlagningstips!
Det är även gott att ha ost i såsen
…………………………………………………………………..
Pannacotta på Marabou choklad
Receptet är för ca 4 pers ( räckte dock till 6-7 st)
Ingredienser
4 dl grädde
2 gelatinblad
2 msk strösocker
1 vaniljstång
150 g Marabou mjölkchoklad
Gör så här
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Koka upp grädde, strösocker och vaniljstången i en kastrull.
Hacka chokladen grovt. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner chokladen, lite i taget så att det fär en jämn temperatur. Lägg sedan i gelatinbladen och rör om.
Häll upp det i 3-4 glas ca 1 dl i varje. Låt det svalna av lite innan det ställs i kylen. Låt de stå kallt i ca 4 timmar eller över natten.
Garnering:
Precis innan servering toppa med björnbär och riven vit choklad
……………………………………………
Kladdkaka med vitchoklad med glasyr
150 g vit choklad
150 g smör
2 dl socker
1 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 tsk riven citronskal
Glasyr:
2 dl creme fraiche
1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
(ev. lite citronsaft)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och häll ströbröd i en rund form med löstagbara kanter.
Smält chokladen och smöret över ett vattenbad. Låt svalna lite.
Blanda de torra ingredienserna och rör ihop med choklad/smöret.
Tillsätt ägg och citronskal och rör om till en slät smet.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30 min.
Låt svalna.
Blanda ihop creme fraiche, florsocker och vaniljsocker.
Bred glasyren över kakan.
(Jag tog även lite citronsaft i)
Toppa eventuellt med bär eller frukt.
………………………………………………………………………………………..
Alla mina scones recept suger men nu ska jag prova detta recept som jag fått av Sussi. Så nu ska barnen få scones o mjölk till mellis idag. Man måste ju kunna byta ut halva mängden vetemjöl till grahamsmjöl, eller??
7-8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
100g smör
1 tsk salt
3 dl mjölk
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Blanda i smöret så det blir en grynig massa.
Häll i mjölken och rör tills det blir en deg.
Dela degen i åtta lika stora delar. Tryck ut på bakplåtsklädd plåt (ca 7-10 cm stora).
Nagga med gaffel.
Grädda mitt i ugnen ca 10-15 min.. Klart
Bilden är på Susses scones eller om hon tagit en snygg bild på internet
6 dl ört cremem fraishe (om du inte tycker det är tillräckligt med vätska går det att blanda ut med milda mat eller nåt)
2 vitlöksklyftor
1 burk skivade champinjoner
1 liten burk ananasringar
Riven ost
Skiva filén i ca 1 cm tjocka skivar. Stek dom inte helt färdiga. Lägg dom utspritt i en ugnsform. Lägg på ananasringarna. Stek svampen. Blanda ihop resten av ingredienserna med svampen i stekpannan eller en kastrull och värm på. Blanda i den pressade vitlöken. Krydda efter tycke och smak. Häll över blandningen över fläskfilén och strö på den rivna osten. Grädda i 225 grader tills osten fått fin färg (ca 25-35 min).
Den här goda kakan bjöd jag på igår.Mums va god den var och rejält kladdig mmmm.
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
Rör i socker,kakao,vaniljsocker
rör i ett ägg i taget
ha sist i mjölet
bred ut smeten på en smord bröad form med löstagbar kant,
jag hade min i en liten låg plåt går även att ha i en pajform
2 dl vispgrädde
2 ägg
2msk socker
200gram hackad choklad jag hade dajm choklad men gillar man mörk choklad går det lika bra det
vispa ägg och socker luftigt i en annan bunke
smält chokladen i vattenbad
vänd ner chokladen i äggsmeten och sist ner grädden.
Bred moussen över den svalnade kakan och in i kylen minst 1 timme innan servering.
Jättesmarrig räksallad!
Stek lite skalade räkor (helst färska) i 3-4 pressade vitlöksklyftor i några min på svag värme. Du kan ha olivolja om du vill. Själv kör jag med en blandning av olivolja o smör för det blir finare stekyta på ffa kött.
*Din favoritsallad. Själv är jag tillräckligt slö för att köpa färdigskuren blandad sallad ( ICAs spröda salladsmix)
*Skivad gurka o tomater
*Färska champinjoner i skivor
*4-5 färska sparrisstänger
*Lite majs på burk
*1/4 rödlök ungefär ( o eftersom jag är galen i parmesanost har jag även det i)
BLANDA
*2 hårdkokta ägg i klyftor o lite sparristoppar överst. Vitlöksdressing o en varm baguette m. västerbottenost till är inte fel..
Krämigare köttfärsgratäng får man leta efter. En garanterad vardagsfavorit!

4 port
500g Köttfärs
1 Hackad gul lök
1,5dl Creme fraiche
1dl Tomatpuré
Salt & Peppar
Paprikapulver
Timjan
2dl Keso
Ostsås:
2dl Grädde
1dl Creme fraiche
2dl riven ost, gärna med mycket smak
Salt & Peppar
Ev. en skvätt citronsaft
Bryn köttfärsen. Låt löken steka med en kort stund så den blir mjuk. Blanda i creme fraiche och tomatpuré. Smaka av med salt, peppar, paprikapulver och lite timjan.
Ostsås: Koka upp grädde och creme fraiche. Häll i osten under omrörning. Rör tills all ost har smält. Smaka av med salt och peppar. Skvätt i lite citronsaft om du önskar aningen syra.
Blanda köttfärsen med keson och lägg i en ugnsfastform. Häll över ostsåsen. Grädda i 200 grader i ca 15min, eller tills gratängen fått fin färg
………………………………………………………………………………….
En av mina absoluta favoriter! Finns inte Färilaskinka i charken hos dig, ta någon annan, smakrik och god skinka.

3-4 port
2 Kycklingfiléer
10st Cocktailtomater
1hg Färilaskinka (smakrik, rökig skinka)
2dl Grädde
Ca 100g Fetaost
Färsk basilika eller timjan
Skär kycklingfiléerna i bitar. Stek dessa i en gryta så att de får fin färg. Hacka skinkan och låt den steka med en stund. Häll sedan över grädden. Låt det hela koka på låg värme i cirka tio minuter. Halvera cocktailtomaterna. Ha i dessa tillsammans med de färska örterna i slutet av kokningen.
Smula över fetaosten vid servering.
Matlagningstips!
Det är även gott att ha ost i såsen
…………………………………………………………………..
2 gelatinblad
2 msk strösocker
1 vaniljstång
150 g Marabou mjölkchoklad
Precis innan servering toppa med björnbär och riven vit choklad
150 g smör
2 dl socker
1 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 tsk riven citronskal
2 dl creme fraiche
1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
(ev. lite citronsaft)
Smält chokladen och smöret över ett vattenbad. Låt svalna lite.
Blanda de torra ingredienserna och rör ihop med choklad/smöret.
Tillsätt ägg och citronskal och rör om till en slät smet.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30 min.
Låt svalna.
Bred glasyren över kakan.
(Jag tog även lite citronsaft i)
Kommentera